6 Kasım 2012 Salı

yaprak sarma!!!

  -->
Dolma, Dolmanın tarihi Orta Asya Türkleri'ne kadar uzanır. Türk mutfağında da önemli yeri olan bir yemek çeşidi. 537 çeşit patlıcan yemeğinin olduğu Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan milli yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır.. (Gürgen yaprağı, domates, soğan, yaprak sarma, patlıcan, kabak, gibi)
Dolma yemeği, komşu ülkelerde de hemen hemen aynı Türkçe isimle yapılmaktadır.Azerice"dolma", 'Yunanca'da "dolmadaki" (ντολμαδάκι), Gürcüce'de "t'olma" (ტოლმა), Ermenice'de "tolma" (տոլմա), Farsça'da "dolme" (دلمه), Arapça'da "dolme" (دولمة) denmektedir. Yaprak dolmasına ayrıca Bulgarca'da "sarmi" (Сарми), Makedonca'da "sarma" (Сарма), Macarca'da "sârma" (szárma) ve Rumence'de "sarma" denmektedir. Yaprak, sarma ve dolma kelimelerinin alıntılandığı daha birkaç ülke daha vardır (Örn. Karadağ: yapraci). (vikipedia)

Söylemeden geçmek olmaz, Azerbaycan’da da gürgen yaprağından yapılan dolmaya Pip dolma adi verilmiştir. Türk mutfağında oldugu gibi, ince uzun (kalem gibi) değildir. Azerbaycan’da dolmaları, küçük, kareye yakın bir formda sarılmaktadır.



AZERİ DOLMASI



Bir heves ile Türkiye’den getirdiğim asma yapraklarını en nihayetinde dolaptan çıkarıp, kullanmaya karar verdim. Yapımı çok zaman alsada, lezzetli mi lezzetli, bir çırpıda yenilesi. Daha bir tane bile yaprak sarması sevmeyen, önüne geldiğinde burnunu kıvıran insan evladına rastlamadım.

İlk defa yapmış olmama rağmen super ötesi oldu, kendimi övmek gibi olmasın. Ama sarmak için giden saatlerle, yenip yutulması için geçecek saniyeler arasındaki ters orantı hiç adil değil.  Hatta sinir bozucu. Neyse bir kez daha yapmak sarma yapanlara karşı başta annem olmak üzere saygım arttı. Öyle haftada bir yapılacak iş değil, bayramlarda seyranlarda, özel günlerde yapılası yemek. İşte muhteşem yaprak sarmam!


malzemeler:
  • 4-5 adet kuru soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1,5-2 yemek kaşığı çam fıstığı (dolmalık fıstık)
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1-1,5 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 2 kesme şeker
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • yarım limonun suyu
  • 1 su bardağı kıyılmış maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı kaynamış su
  • yarım kg salamura asma yaprağı
  • yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı kaynamış su
hazırlanması:
  1.  4-5 kuru soğanı yemeklik doğrayıp, 1 çay bardağı zeytinyağı ve 1,5-2 yemek kaşığı dolmalık fıstık ile (fıstıklar pembeleşene kadar) kavurun.  
  2. 2 su bardağı pirinci yıkayıp soğanlara ekleyin. 1-2 dakika daha kavurun. sonra sırasıyla tencereye 1 yemek kaşığı kuru nane, 1,5 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tarçın, 2 kesme şeker, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, yarım limonun suyu ve 1 su bardağı kıyılmış maydanoz ekleyip karıştırın. tencereye 1 tatlı kaşığı tuzu ve 1 çay bardağı kaynamış suyu ilave edin. çok kısık ateşte pirinçler suyu çekene kadar demlendirin. pirinçler suyu çekince tencerenin altını kapatıp soğutun.  
  3. diğer tarafta yarım kg salamura asma yaprağını ılık suyla yıkayın. Her bir yaprağı avucunuz içine alın, ortasına 1 tatlı kaşığı içten koyun. Yaprağı sigara böreği gibi sarın.
  4. pişireceğiniz tencerenin dibine bir sıra yaprak serin (böylece dibi tutmaz). üzerlerine sarmaları dizin. En sonunda üzerlerine bir sıra daha yaprak kapatıp yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirin. (ekşi olsun isterseniz yarım limon suyu da ekleyebilirsiniz)
  5. yaprakların üzerine bir tabak kapatın ve 2 su bardağı kaynamış su ekleyin. tencereyi ateşe koyun. Su kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 30 dakika pişirin. Piştikten sonra sarmaları soğutup servis tabağına dizip, üzerini limon parçaları ile süsleyebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder