20 Kasım 2012 Salı

turşu zamanı!!!


Bakü'de bir pazar !!!

Havaların soğuması ile masalarımızın başköşelerinde yavaş yavaş yerini almaya başladı bile, yazın tercih etmeme rağmen kış aylarında özelliklede iyi yapılmış bir turşuyu yemenin keyfine doyulmaz, yedikce yiyesi gelir insanın. Televizyonda bir programda izlemiştim, neredeyse her şeyin turşusu yapılabiliyormuş. Salatalık, lahana, biber, yeşil domates, yaban eriği, acur, pancar, ayva seç beğen kur yani.
Ayrıca da çok severim kendilerini, özelliklede, çıtır çıtır, salatalık turşularını, yemeklere ayrı bir lezzet katan ve iştah açan bir yiyecektir.



İyi bir turşuyu tutturması zordur. Su, tuz, sirke, şeker, limon gerekir ve bunların birbirine oranları turşunun kalitesini belirler.

turşu yapmanın amacı, asitli bir ortam sağlayarak meyve ve sebzeleri korumaktır ve ilk olarak Türkler tarafından üretilmiştir.

Bakü’de de turşu çok tüketilenler arasında, haftasonu buranın local pazarını gezme şansım oldu, çeşit çeşit ev yapımı turşular pazarda da yerini almış çoktan…

Azeri türkler'in turşu tezgahı (bakü-teze pazar)
Azeri türkler'in turşu tezgahı (bakü-teze pazar)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder