23 Kasım 2012 Cuma

ıhlamur!!!

ıhlamur iç, iyi gelir ayına hoş geldiniz!!!

 Malum havalar iyice soğudu, üzerimde bir kıngınlık, hasta olmak ile olmamak arasında bir gidip bir geliyorum. Hasta olsamda, kurtulsam şu anki hastalıklı ruh halimden, acaip bir durumun içerisindeyim, insanın huysuzluğuna huysuzluk katan, üstünüze afiyet, bir mahsunluk, bir salaklık hali aldı başını gidiyor.

Hele ki ofiste benim gibi yakalamışsa insanı, vücudunuzdaki kırıklık had safhadaysa, o an tek istediğiniz evinizde battaniye altında yumuk yumuk kıvrılıp yatmak.

Şu anki durumumun psikolojik etkileri, fizyolojik etkilerinden daha fazla sanırım, hastalık moduna girdim bir kere. Dokunsan ağlarım, yalnızlık ve alınganlık durumlarıda böyle giderse yarına kalmaz belirmeye başlayacak. Böyle durumlarda zaman da geçmek bilmez, bilgisayarımın sağ kösesindeki, duvardaki, kolumdaki, hatta yan bilgisayardaki saat bile, iki saatir aynı sanki.

Şöyle en sıcağından bir bardak ıhlamur çayı yapanım olsaydı, ahh ne iyi olurdu :) Böyle durumlarda, bal ve limon eklenmiş ıhlamur çayı ile iyi bir ikili oluyoruz. Küçüklüğümde sevmeme hatta nefret etmeme rağmen, son 3-4 yıldır vazgeçemez oldum. Ateş, öksürük, grip ve boğaz ağrısına birebir. Öyle doğadan, ovadan, patikadan hazır çayları sevmiyorum. Geç kalmış olsamda, aksama evimde, tabii bir aksilik çıkmaz, spontan gelişen bir cuma programı olmaz ise, el emeği göz nuru yapımı ıhlamur çayı sezonunu açmayı planlıyorum.

Bu arada ıhlamur çayının farklı demleme yöntemleri varmış, benim tarifim, bir çorba kaşığı ıhlamuru, demliğe atıp, yarısından biraz daha fazlasını su ile doldurup, 20 dk kadar kaynatmak.  Sonra, limon ve bal ilave karıştırarak içmek.


Ihlamur Çayı Tarifleri 
(http://www.bitkiselsozluk.net/2009/05/ihlamur-cay-ve-faydalar.html)
  • Terletici olarak, 1 tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, 1 bardak kaynatılmış suya atılır. 1-2 dakika kaynatılır. 5-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Biraz bal ile tatlandırılarak, sıcak içilmelidir.
  • 1 bardak su kaynatılır. 1 tutam ıhlamur çiçeği konur. 10 dakika bekletilir. Günde 2-4 bardak içilir. İçindeki saponin maddesi sebebiyle balgam söktürücü ve göğsü yumuşatıcıdır.
  • Eşit miktarda ıhlamur,murver çiçeği, papatya, karıştırılır. 2 tatlı kaşığı 2 su bardağı kaynatılan suya atılır. 1-2 dakika kaynatılır. 5-10 dakika dinlendirilir. Sıcak olarak 1 çay bardağı içilir.
  • Ihlamur, Kuşburnu, Papatya, Nane ve Hatmi, eşit oranda, ince kıyılmış olarak karıştırılır. 1 tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, 1 bardak kaynatılmış suya atılır.1-2 dakika kaynatılır. 5-10 dakika demlendirilir. Sonra süzülür. Biraz bal ile tatlandırılarak, sıcak içilmelidir.
  • Ihlamur mide salgısını arttırarak hazmı kolaylaştırır. İçine süzme bal ve süt ile karıştırılırsa mide ülserine iyi gelir.
  • 4 bardak suya 40 gr ıhlamur ağaçı kabukları, yaprak ve çiçekleri konur. Su 1,5 bardak kalana kadar kaynatılır. Yemek aralarında 1 fincan soğuk ve sıcak olarak içilir 10- 20 günlük kürler yapılır.2-4 yıl devam edilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder