12 Kasım 2012 Pazartesi

çibörek!!!

 
Adını, içine konulan çiğ kıymanın suyu, kızgın yağa akınca çıkan sesten aldığı söylenmektedir. Aslı Şııbörektir, zamanla türkçeleşerek çibörek olmustur. Eskişehirli tatarların meşhur böreklerinden biridir ayrıca.

Hemen hemen her ilde yapılmasına rağmen, şimdiye kadar en lezzetlisin Eskişehir'de yemişimdir. Gerçi Eskişehir'i görmüş olanlar bilir, bilmeyenlere tavsiyem, PAPAĞAN çibörek salonu. Önünden geçerken tok olsanız bile kokusu ile  cezbeder, bir anda kendinizi önünüzde çiböreğiniz ve yanında bol köpüklü ayranınızla buluverirsiniz.

Her ısırığınızda içinden damlayan suyu ile daha bir iştah açar. Arkasından yudumladığınz ayran ile aklınızı başınızdan alır.

Eskişehir’de üniversite okumanın artılarından sanırım bir taneside, biraz abartayım hatta biraz da kabartayım, puf puf, çıtır çıtır çiböreği ile tanışmam. 

Eskişehir’e sevgiler.

Gelelim böreğimizin tarifine:

malzemeler
2 çay bardağı sıvıyağ
1 çorba kaşığı sirke
2,5 su bardağı un
1 çay bardağı su
 

içi için:
250 gr kıyma
1 adet soğan
tuz,karabiber
1/2 çay bardağı su
 

sıvıyağ, sirke, un ve suyu iyice yoğurun. Yoğurduğunuz hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alıp herbirini merdane ile tabak büyüklüğünde açın. 

İçi için kıyma, ince kıyılmış soğan, tuz, karabiber ve suyu yoğurun. 

Hamurun bir kenarına kıymalı harçtan koyup diğer tarafını üzerine kapatın ve kenarına bastırın.

Çibörek kızgın yağda arkalı önlü kızartın, sonrasında yağını çekmesi için peçetenin üzerine alın.

2 yorum: