14 Ekim 2012 Pazar

italyan mutfağı!!!


İtalyan mutfağı dünyanın en zengin mutfaklarından biridir. İtalyan mutfağının tarihçesi M.Ö. 4. yüzyıla kadar uzanmakla birlikte 18. yüzyılda Amerika kıtasından getirilen sebze ve meyveler sayesinde büyük bir değişime uğramıştır. İtalyan mutfağı bölgelere göre büyük farklılıklar gösterir. Sebze ve hamur işleri (makarna ve pizza) ağırlıktadır. Peynir ve şarap İtalyan mutfağının önemli ögeleri arasındadır. Kahve (özellikle de espresso) İtalyan mutfağında önemli bir yer tutar.

Yemeklerin servisi
İtalyan mutfağında her öğün en az 3-4 tabak yemekten oluşur. Yemekler sadece doymak için değil aile ve dostlarla vakit geçirmek amacıyla yenir. O yüzden de yemekler diğer kültürlere göre genellikle daha uzun sürer. Hatta bayramlarda veya düğünlerde yemekler saatlerce sürebilir. Günlük yemekler genellikle daha basittir: birinci tabak (Primo), ikinci tabak (Secondo), yan yemek (Contorno) ve kahveden oluşur. İtalyan yemeklerinin diğer yemeklerden önemli bir farkı da makarna ve pilav gibi doyurucu yemeklerin diğer yemeklerden önce servis edilmesidir.
(bkz:vikipedi)


BUONAPPETİTO! / AFİYET OLSUN!
 
PRİMO

malzemeler,

4-5 dilim doğranmış uzun ekmek
1 adet domates
mozerella ve parmesan peyniri
maydanoz


PRIMO: ekmekleri tavada yağsız kızarttım, üzerine parmesan ve mozerella peyniri yerleştirip, domatesimi ve maydanozumu da ekledikten sonra, peynirlerin erimesi için fırında, 7-8 dk kadar ısıttım. 


SECONDO
malzemeler, 

200 gr tavuk göğsü
1 su bardağı rendelenmiş parmesan
1 bardak süt
200 gr hazır krema
maydanoz
zeytinyağı
tuz, karabiber
1 paket makarna

SECONDO: makarnayı kaynattıktan sonra, geniş bir tavaya doğradığım küp küp tavukları biraz zeytinyağı az su ile pişirdim. üzerine mantarlarımı ilave ettim. mantarlar suyunu bırakıp çektikden sonra, tuz, karabiber ve krema ile sütü ilave edip, bir 10 dk kadar karıştırarak, üzerine rendelenmiş parmesanı ekledim. 

makarna üzerine sosu döküp, ince kıyılmış maydanozuda ekledikten sonra, güzel bir kırmızı şarap eşliğinde servis yaptım.


Benim kesinlikle italya'da yaşamam lazım. Sanırım hem gözümü hem de midemi aynı anda doyurabiliyor. italya denince akla hemen “pasta” olarak tabir ettikleri makarnalar ve pizzalar geliyor biliyorum; fakat bu mutfakta düşündüğünüzden çok daha fazlası var yapmış olduğum araştırmalarıma göre

Makarna bizde yemek yapmaya vakit bulamadığımızda, kaynat suyu, at içine makarnayı, yanına bir salata oldu bitti masallah.  Oysa italyanlar için durum bambaşka. Adamalr yapıyor, hem de lezzetli mi lezzetli, sağlıklı mı sağlıklı.. zeytinyağı, sarımsak, fesleğen, domates, peynir manyaklığı üst noktalarda zaten bende, e birde bunlar makarna ile buluşunca, e yemede yanında yat durumları... şaraplarını da unutmamak gerekiyor tabii. 

güzel bir şarap, yanında parmesan ve ricottadan olşan bir peynir tabağı, domates üzeri zeytinyağı ve feslegen ile bir ömür geçirelebilir.








1 yorum: